Det finns en uppfattning om att text är trist. Man måste fatta sig kort om någon skall orka läsa. Texter ”skrämmer bort” besökare.  Man vill ju inte att en kund skall behöva ”plöja sig igenom” en massa texter.

Till viss den stämmer det. Texter blir trista om de inte ger svar på viktiga frågor. Tvärtom vad många tror är det text som folk sitter och läser om kvällarna. Det man är intresserad av vill man veta mer om. Det man vill köpa, vill man läsa om. Därför är det trist och dumt att snåla in på det goda innehållet.

Generation Smartphone vs radannonserare

Unga och gamla gör samma misstag. Många äldre tror att det är smart att uttrycka sig med förkortningar, likt radannonser från 1950-talet, då man betalade per bokstav. Här har du konceptet: 100 kr/st Mkt gott skick. En del yngre, uppväxta med smartphones, tror att man kan sprida vital information med digitala snapshots och coola siffer/konsonant kombinationer, gärna med en hashtag påhakad.  Du hänger väl med på en #OU8t12. Eftersom ungdomar gör det, lockas många att tro att detta är framtiden och det som gäller. Men så är det inte. #OU8t12-tugget fungerar mellan vänner, men inte för främlingar.

Bättre en kund i handen än 50 000 tweets på nätet

Strävar du efter likes och tweets? Då kommer du snart att märka hur svårt det är att omsätta dem till ett substantiellt värde. Det blir flyktiga kampanjer som blåser iväg lika fort som de kom. Det hela utvecklar sig till ett cirkelresonemang. ”Vi vill inte lägga mycket krut på vår hemsida för vi får ändå inga kunder den vägen. Vi vill bara ha ett visitkort på nätet.”

Här är mitt svar till er:

  • Du behöver innehållsrika, lättlästa texter om dina tjänster och produkter.
  • Dina texter skall innehålla de ord, som dina kunder använder när de söker dina produkter och tjänster.
  • Du kan inte köra säljrull på nätet, men du kan väcka intresse och ge de redan intresserade vad de vill veta.
  • Om en kund vill köpa, vill de läsa.
  • Skriv mycket, skriv allt. Det är ett föredrag det handlar om, men besökaren väljer själv vad den vill ta in. Din uppgift är att förse kunden med ett val.
  • Att inte förse kunden med information, är som att lägga på luren eller att vägra besvara frågor vid ett kundmöte.