spader-dam

Intet nytt under solen! Dagens content marketing har faktiskt beröringpunkter med en litterär klassiker. Så, låt oss gå tillbaka till Ryssland under Tsartiden. Möt Hermann, en officer och en gentleman i kejserliga ryska armén. Kortspel om stora belopp och dueller på liv och död är självklara inslag i de ryska kavaljerernas livsstil.

En dag hör Hermann en skröna om en gammal grevinna som besitter hemligheten med de tre vinnande korten. Det är den magiska formeln som gör att man kan ta hem en förmögenhet i kortspel i tre omgångar. Hermann blir besatt av att få hemligheten.

Ta sig till grevinnan via den unga damenpistol

Den gamla grevinnan har en ung kvinnlig släkting boende hos sig. Hermann uppvaktar henne och tar sig in i huset via henne. Väl hemmastad hos grevinnan, försöker Hermann snart få tag på formeln. Grevinnan säger att allt är en skröna – det finns ingen formel. Hermann tror inte på henne och viftar med sin pistol så att den gamla damen dör av skräck. Efter begravningen besöker grevinnans spöke Hermann och ger honom den hemliga formeln: spela tre, sju och ess.  Villkoret är att han tar hand om den unga kvinnan. Hermann tar ut alla hela sina besparingar och går till en spelsalong.

Satsar allt på ett kort

På den första natten, satsar han allt på tre och vinner. Andra natten, vinner han på sju. På tredje natten, satsar han på ess – men när korten visas, finner han att han har satsat på spader dam, inte ess. Han förlorar allt. Drottningen på spelkortet tycks blinka åt honom och då ser han hennes anmärkningsvärda likheter med den gamla grevinnan. Hermann blir galen och hamnar på dårhus.

Genvägen till livets goda

devilDen lilla novellen Spader Dam brukar jämföras med myter som Faust och Don Giovanni, där någon erbjuds en genväg för få allt det man strävar efter i livet. I Faust är det ära och rikedom, i Don Giovanni är det kvinnor. Den som erbjuder den magiska genvägen är ofta Djävulen eller någon av hans hantlangare. Men i Spader Dam, skriven av Alexander Pusjkin är det den hemliga formeln för att vinna en förmögenhet på kort.

Den hemliga formeln

Ungefär likadant går snacket om den ”perfekta lösningen” för att bryta igenom det massiva informationsbruset på internet. Idag har de flesta insett att Google premierar gott, nytt och relevant innehåll. Samtidigt vet de flesta att ”gott innehåll” definieras av en serie formler. Då kanske det finns en motformel? Ingen har ju tid att skriva! Att anlita en content writer – innehållsskrivare – funkar ju. Men tänk om det kunde göras av sig själv! Tänk att kunna hoppa över skrivandet och låta content skriva sig själv. Ingen har mig veterligen erbjudit detta, men det börjar barka lite åt det hållet.

Hellre gott content än gott läsvärde?

Det finns sedan länge flera mindre önskade beteenden med textinnehåll. Ett är att bombardera bloggar med meningslösa kommentarer för att plantera länkar. Ett annat är olika system för att sprida exakt samma innehåll i olika sociala medier. Man använder verkliga och påhittade personer som intygar om produkter och företags förträfflighet. Perspektivet förskjuts från läsvärde, en god story, relevant information till att ”fylla sidor med content” och att yxa till detta content så att det tar sig förbi annat content. Och nu väntar vi bara på program-app-widget-modulen som löser allt! Simsalabim, webbsidor rusar upp i ranking! Abrakadabra, pressreleaser hittar rakt in på tidningsredaktioner! Hokus Pokus, bloggar, bilder, video blir virala och slår klickrekord. Alltihop fullständigt automatiskt, med ett enda tryck, som skapar perfekt sökmotoroptimering och som lockar läsare i alla former av media på nätet – och utanför. Den hemliga formeln.

Det kanske inte går så illa som för dig som det gick för Hermann. Men om du letar efter den magiska formeln för content, så kommer du snart på att du slösat en del tid. Och kanske pengar. Tid som kunde använts till att skriva intressanta och relevanta texter.