Hearst

William Randolph Hearst hade sin egna tankar om media. Andra tidningar kunde förlita sig på annonser och prenumerationer. Hearsts tidningar såldes i lösnummer. Tidningen såldes på nyheter som fick förbipasserande att släppa allt för att köpa en tidning.

Hearst kunde konsten att skapa nyheter och visste hur de skulle säljas in. Hans journalistik tog fart i slutet på 1800-talet i USA. Den blev snart mycket populär men också mycket kritiserad. Mycket av kritiken känns igen från de som inte gillar kvällspressen. Skrämsel-rubriker i uppblåst typsnitt, överanvändning av bilder eller fejkade illustrationer, förfalskade citat, citat tagna ur sitt sammanhang,  vilseledande rubriker, pseudovetenskap och tvivelaktiga uttalanden av så kallade experter, massiva satsningar på helg-läsning med bilagor i fyrfärg, tecknade serier, alltihop präglat av en överdriven sympati för samhällets maktlösa. Hearsts tidningar fick öknamnet ”Yellow Press”.

Yellow press, Boulevardpress, Red Top, Kvällstidningar

Men den gula pressen innehöll också goda stories som fångade läsarnas intressen. Hearst använde de bästa skribenterna och var aldrig rädd för att publicera ”fel” typer av artiklar. Hearst stod alltid på läsarnas sida. Hearst tidningsimperie blev snart det största i USA och hans metoder spred sig. Utomlands kallades denna typ av journalistik för Boulevard-press, eller Red Top, av de engelska röda logotyperna på tidningar som The Sun. I Sverige blev det ”kvällstidningar”.

Kvällstidningarna regerade

Under flera år ledde de svenska kvällstidningarna utvecklingen. Helt utan stöd tog de på egen hand fram nyheter, som alla andra medier följde upp. Ett exempel var Ebbe Carlsson-affären, den kanske största skandalen någonsin i Sverige. Den ledde till att en minister och två byråchefer fick sparken.

Journalistiskt allmängods

Hearst-pressen och kvällstidningarnas grepp har tagits över och har tagits upp som journalistiskt allmängods. Kvällspressen av idag har inte samma dignitet som förr. De kommer inte ut på kvällen till att börja med. Innehållet är fullt av lama sensationer, kändisskvaller och nyheter som är baserade på TV-program.  Men alla som skriver kan dra nytta av kvällstidningarnas goda arv.  När du skriver en blogg eller på en webbsida:

  • Skriv för läsaren i alla lägen. Skriv INTE för att imponera på kollegor.
  • Hitta storyn! Skriv inte något ”fint & trist”, spara inte den verkliga storyn till Afterworken
  • Gör allt för att göra innehållet begripligt – ha med bilder, illustrationer och video om det behövs.
  • Skriv korta meningar i aktiv form.
  • Börja med det viktigaste. Sätt det viktiga först.

Foto:Simon Gray/Freeimages