Om den magiska Pixar-pitchen

Visst har du sett en Pixar-film! Inte? Då har du åtminstone hört talas om filmer som Bilar, Hitta Nemo och Toy Story. De och andra Pixar-produktioner  har spelat in miljarder och åter miljarder dollar. Två enskilda Pixar- filmer  – Toy Story 2 och Hitta Doris – har spelat in över en miljard dollar – var!  Nio Pixar-filmer har vunnit Oscar i klassen Bästa animerade film.

Inte lätt att skriva manus till sådana filmer, kan man tycka. Men faktum är att alla Pixars filmer bygger på samma enkla berättarteknik. Tekniken har bland annat ”avslöjats” av författaren Daniel Pink, i boken ”To Sell Is Human”. Det handlar om en djup struktur av berättande som kan delas upp sex delar. Formeln är så pass enkel att den kan skrivas ned på en servett på ett cafe.

Pixar-pitchen i sex delar

  1. En gång i tiden var det …
  2. Varje dag …
  3. En dag …
  4.  På grund av det …
  5. På grund av det …
  6. Till sist …

Pixar-pitchen tillämpad på filmen Hitta Nemo:

  1.  En gång i tiden var det en änkefisk som hette Marvin, som var mycket beskyddande för sin ende son, Nemo.
  2.  Varje dag varnade Marvin sin son Nemo för havets faror och bad honom att inte simma långt bort.
  3. En dag ignorerar Nemo sin faders varningar och simmar länge ut i det öppna vattnet.
  4. På grund av det fångas Nemo av en dykare och hamnar i ett akvarium hos en tandläkare i Sydney.
  5. På grund av det drar Marvin ut på en resa för att hitta Nemo. Han anlitar hjälp från andra havsvarelser längs vägen.
  6. Till sist hittar Marvin och Nemo varandra. De återförenas och lär sig att ömsesidigt förtroende är basen för vänskap och kärlek.

Daniel Pink lyfter fram Pixar-pitchen som en användbar effektiv skriv-formel. Både tilltalande och flexibel, fungerar som den som en berättelse – och berättelser är alltid fängslande. Men formelns struktur fungerar även utanför det rena berättandet. Han bevisar det i boken To Sell Is Human med en berättelse om ett betydligt mörkare ämne: utvecklingen av HIV och AIDS. Överfört till ett helt annat sammanhang skulle det kunna bli så här:

Pixar-pitchen tillämpad på Svenska Akademin

  1. En gång i tiden var det kris i en kommitté som hette Svenska Akademin
  2. Varje dag fick medlemmarna i akademin utstå hån över sin brist på integritet och sin oförmåga att samsas.  
  3. En dag fick medlemmarna order av Kungen att börja samarbeta i en anda av öppenhet och ömsesidig respekt eller att lämna akademin. 
  4. På grund av det blev stämningen i akademin bättre, när ingen grinolle längre kunde sabotera arbetet bakom stängda dörrar. 
  5. På grund av det lyckades man inte bara rekrytera fler medlemmar, man fick också tillbaka några avhoppare. 
  6. Till sist var man åter igen en lysande kulturinstitution som gjorde de svenska skattebetalarna stolta. 

Så hur kan du och jag och alla som skriver ha nytta av detta? Ibland snurrar det i huvudet av alla fakta. Testa då Pixar-pitchen för att strukturera upp storyn. Ibland kan det också var svårt att se en uppenbar historia i ett ämne eller en händelse. Med denna lilla teknik kan man få in både berättande och bakgrund.