Marknadsföring och företagande som ett krig…

krigare

Marketing warfare strategies är inte längre på modet. Det var en av många heta trender på 1980-talet. Men många av oss använder nog krigsmetaforer lite till mans.

Man är ute “på fältet”, “går in aggressivt”, “man krigar om marknadsandelar”, man “tar flanker” och ibland kör man “gerillataktik”. Ytterst är kriget inget positivt. Attityden “att hata att förlora” som drivkraft grumlar sinnelaget och skapar misstag. Bättre så att älska att vinna, skrev amerikanske managementgurun och idrottsjuristen Mark McCormack.  Men om vi ändå använder pratar om säljandet som krig: Anfall är bästa försvar, men kan man vara på två ställen samtidigt? När du ger dig ut på anfall, vem bevakar din hemmabas? Eller för att använda en sportmetafor – när du anfaller – vem sköter försvaret? 1000-tals personer letar efter just din produkt eller tjänst, men du kan inte nå dem alla personligen. Så återigen, vem håller ställningarna hemma, när du är ute och krigar? Det finns många svar på den frågan. Ett svar skulle kunna vara: din hemsida. Om du har lagt ned resurser på att fylla den med information, som är såpass användbar mot användarna, kommer man att hitta till dig även när du är ute i ”på fältet” och säljer.

Två av tre har inte en aning om att du är bra

Det är inte så konstigt. Många kunder har inte en aning om de behöver din tjänst. Enligt säljtränaren Bruce King vet inte 66 procent av ett givet kundurval att de behöver dig och dina tjänster/produkter förrän du bearbetar dem med säljning. Men de andra 33 procenten? De är de som redan vet vad de vill ha och i detta nu letar de. Chansen är stor att de någonstans i processen går ut på nätet och googlar. Så medan du ringer säljsamtal kanske 100-tals personer googlar på saker som ligger nära eller precis på det du gör. Det har varit mycket tjafs om att “hamna högt” eller “komma först” på Google. Viktigt förvisso, men räkna med att seriösa kunder gör grundlig research. Det som verkligen räknas är innehållet. Ditt innehåll måste vara avpassat i detalj för att motsvara kunders sökningar. Och när dina kunder väl är där, måste de få all information de behöver för att kunna ta ett köpbeslut. Har du en sådan sida?

Den andra reträttlinjen

Och om du gör en framstöt på marknaden återigen om vi talat i krigsmetaforer, och får till ett möte på hos en kund. Kanske blir de alldeles överväldigade av din produkt eller tjänst. Men den effekten varar kanske bara dagen ut. Eller så har du inte nått rätt person. Vad du behöver är en andra front att retirera till. Det är din hemsida.

Om Esbjörn Börjeson

Kontakta mig på 0704-184112 om du har några frågor!