Nytt design redskap som Canva bra

Idag  berättar jag  lite om designredskapet Canva. Det är ett relativt nytt verktyg för grafisk design. Jag säger nytt, eftersom det ännu inte står om det på varken engelska eller svenska Wikipedia.

SECRET

Canva är ett socialt media, där det mesta är gratis. Du pusslar ihop enklare grafiska element, såsom bilder, knappar, illustrationer med text, infographics och presentationer. De illustrationer som pryder detta blogginlägg kanske inte vinner pris, men betänk att de gjordes på några minuter. Därför är Canva ett smart nytt redskap, som kan spara tid och pengar åt…tja vem som helst egentligen.

Dyrt idag, gratis i morgon

Det mesta på webben verkar så  småningom bli gratis. För länge, länge sedan när jag hoppade på webb-tåget kostade en dator en månadslön och e-mail var exklusivt. Hackers och nördar fick tag på gratis e-post adresser, men de flesta fick lägga upp ungefär 500 – 600 kr månaden i dagens penningvärde.  Dataarkiv av olika slag från statliga institutioner som SCB och riksdagen, kostade pengar att använda.
Jobbatext

Musiken och telefonin blev gratis, nästan

Nästa boom var all ”gratis” musik som fanns på nätet. Ni vet hur det slutade. Mass-norpandet vann. När exempel statuerats och några serverägare  hamnat i finkan, tänkte skivbolagen om. De  sänkte priserna till en Spotify-styver jämfört med förr. Samma sak blev det med lagring, telefoni och fotoeditering – saker som kostade stjortan förr.

Internet går inte att stoppa.  Alla är välkomna till smörgåsbordet. Jag säger inte att designen blir bättre. Men med redskap som Canva kan alla kan alla pröva själv.

en-canva-bild

Om Esbjörn Börjeson

Kontakta mig på 0704-184112 om du har några frågor!