Konverteringsoptimering – boken

konverteringsoptimeringKonverteringsoptimering. Det är bokens titel. Inget snack om vad den handlar om. Konvertering är den ultimata affärsnyttan med en webbsida. Först byggs en fin sida som fylls med fint innehåll. Därefter fixas en snitsig design. Nästa uppgift är låta besökare hitta den. Nu först börjar det verkliga jobbet: Att få besökare att göra något på sidan.

Och om du läser Jakob Jarnvalls bok Konverteringsoptimering, och följer hans råd, får du snart ett rejält försprång mot dina kollegor. “Medan de harvar på med att öka trafiken till sin sajter så kommer du både kunna förbättra dina besökares webbupplevelse och tjäna mer pengar utan att lägga en krona mer på annonsering eller andra dyra trafikökande åtgärder.” Och det är ju inte så illa eller hur?

Internetmarknadsföringens sanningar

Jag gillar den här boken. Den är lagom lång, lätt att läsa, rolig och full av smarta tips. Det är också roligt att ta del av internet-marknadsföringens sanningar i destillerad form, ofta med en rolig anekdot. Ja, det är en bok som gör dig både smartare och gladare. Även om det säkert är skåpmat i reklamsvängen, gillade jag läsningen om de fyra flickorna i Sex and The City och hur de representerar en konsumenttyp. Miranda – tävlingsinriktad, Samantha – spontan, Charlotte – metodisk, Carrie – humanistisk.

Många metoder för att värdera konvertering

En stor del av boken beskriver olika utvärderingsmetoder och utvärderingsredskap för konvertering. En fascinerade värd, där minst lilla del av en webbsida kan övervakas och ge viktig information. Uppenbarligen är ämnet och det långa ordet konverteringsoptimering inget för amatörer. Men boken ger ändå ett gott försprång, som Jarnvall utlovar. Flera sassiga internetmarknadsföringstermer – såsom CRO, UX, bounce rate, VOC, KPI –  får sin förklaring, och på slutet finns en fet lista med resurser. Som skribent gillar jag att Jarvall premierar väl skrivna texter. Det enda jag stör mig på i boken är den brandgula typografin i rubriker och faktarutor. Det är helt enkelt dålig s.k. Luminosity Contrast Ratio.

[su_box title=”Konverteringsoptimering”]

KONVERTERINGSOPTIMERING från besökare till kund

av Jacob Jarnvall

FÖRLAG: Roos & Tegner

Betyg: Väl värd att köpa

 

Om Esbjörn Börjeson

Kontakta mig på 0704-184112 om du har några frågor!