sökordsoptimering

Ibland måste man känna till det exakta namnet på en produkt eller tjänst. Gör man inte det, kommer man ibland inte ens i närheten i sin sökning. Det kan bero på att någon slarvat med sin sökordsoptimering.

Igår fick jag en klar demonstration på hur viktigt det är med skarpa och relevanta sökord. Jag har länge letat efter ett modernt pennfack, om ni förstår. Alla små saker tycks bara försvinna: Pennor, visitkort-fodral, anteckningsblock, elektroniska dörröppnare som inte passar på en nyckelknippa, ID-kort som inte passar i plånboken, de bevingade läsglasögonen samt alla fortfarande mycket användbara USB-minnen. Vidare:  extrabatteri till telefon och givetvis laddaren med laddsladden. Numera behöver jag också ladda mitt headset med en särskild laddsladd. Det går inte INTE att använda samma sladd som till telefonen eller extrabatteriet. Men det kommer mer: Att lyssna på musik kräver hörlurar. När jag cyklar behöver jag min extraventil.  Allt detta ryms i den moderna människans tillvaro. Men var lägger man allt?

Pennfack med rosa katter

Vanliga bokaffärer hade inget av detta. Det är ju där man köper pennfack, inte sant? Pennfack verkar vara något man fram till mellanstadiet. Det fanns i princip två sorter: rosa katter samt Batman och hans vänner. Väskaffärer hade heller inget. Datoraffärer sålde fina väskor till datorerna – både axelväskor och ryggsäckar: men inget av det jag behövde.  Affärer med kontorsmaterial?  Nej, inte där heller: bara axelväskor och exklusiva handhållna plånböcker. Inte heller campingaffärer eller militäraffärer hade något bra. Tidigare hade jag en liknande från en militäraffär, men den har ingen plats för små sladdar. Dessutom är den ful och lite klumpig.

Pocket-orgedited

Men allt finns ju på nätet, inte sant? Jag sökte på pennfack, liten väska, fodral, väska för usb-minne, vikbart fodral, militärt pennfack. På engelska också givetvis. Webbshoppar av idag gillar att slänga upp en bild på vara i alla färger och varianter. Om 15 webshoppar har fel produkt i 15 olika färger, så blir det massor att plöja igenom.

Jaså en Pocket Organizer? Varför sa du inte det direkt!

Problemet var att jag inte kände till att produkten heter Pocket Organizer. Någonstans i processen använde någon frasen i en beskrivning av en vara. En bild-googling på det magiska ordet visade mängder av fantastiska varianter. Fem minuter senare hade jag lagt en beställning. En enda fras ändrade på hela situationen.

Sökordsoptimering hjälper kunder dit de vill

Så om man kan frasen, hittar man fram? Ja oftast. Det finns fortfarande företag som inte ens bemödar sig med att lägga ut nyckeltermerna på sina främsta tjänster och produkter på sina hemsidor. Men hur många företag – som säljer pocket organizers  eller något annat –  når aldrig en kund, därför att ingen vet att det heter så? Namnet är ju missvisande! Pocket – ficka – är det ju inte fråga om. En pocketbok heter så för att  får plats i bakfickan. Googla på organizer, och du får upp  kalendrar med tre extra visitkortsfordral. Men en pocket organizer skall inte ligga i en ficka eller innehålla en almanacka.

Hur kan man få en klant som jag att hitta dit?

Och här kommer den enda viktiga frågan: Borde inte jag hittat fram tidigare? Borde inte en webbsida ge besökaren en chans –  genom att utförligt beskriva produkten med närliggande nyckeltermer? Då kanske mina sökningar hade fiskats upp i sammanhanget. Vem vet – jag kanske sökte på ett dumt sätt. Och kom ju fram till slut. Men det var på gränsen att jag gav upp.