Liverpool och Manchester är lite som Norrköping och Linköpping. Ruffiga, karga lätt nedslitna Liverpool med alla genomhyggliga människor. Manchester med kulturbyggnader, trendiga affärsdistrikt och vegankaféer. De två städerna känner varandra väl och har en viss rivalitet.

Dagen före såg vi Liverpool FC slå Manchester City i vad som måste anses som en legendarisk match. Vi gillade Liverpool som stad, men ville ge Manchester en chans. Skillnaderna mellan de två städerna är slående. Från Manchester härstammar atombomben, datorn och den europeiska social-liberalismen. Liverpool, en gång center för den transatlantiska triangelhandeln, har skänkt världen Beatles och den moderna popmusiken. I Liverpool kallas machesterbor ”mancs”. I Manchester är liverpoolbor ”scousers”. Lite research visade att en ”manc” ungefär är en ”stropp” eller ”fjant” medan en ”scouser” drar åt ”mindre intelligent, högljudd halvbuse”. Intet av detta stämde in, vad mig anbelangar. Bägge städernas populationer var enbart trevliga.

Glömt kortet? Inga problem

Hur som helst, i Manchester åker man ringlinjen gratis. Här finns även kortfria bankomater. Jag skall framföra det till min bank, som tar 300 kr för att jag skall kunna äga ett plastkort. Men det som verkligen intresserade var Google-affären eller Google Digital Garage Man kan säga att det är en korsning mellan ett Internet-cafe och ett utbildningscenter. Ett bemannat öppet center för Google-tjänster.
– Mycket går ut på att lära folk använda Googles tjänster för att skaffa jobb och bli mer attraktiva på arbetsmarknaden, förklarade en handledare i garaget.

En mer officiös beskrivning kan låta så här, med Googles engelska text översatt till svenska med Google Translate:

Vad är Google Digital Garage?
Google Digital Garage är ett utrymme på high street där alla kan komma in för ansikte mot ansikte digital coaching från Google – gratis!
Det finns 16 olika kurser tillgängliga – från att ta dina första steg online, genom att lära dig att skapa ett CV, skapa ditt eget företag, lära dig om kodning, öka dina digitala marknadsföringsegenskaper och mer.

Boka online eller kom och se oss på King Street från 20 november 2017.
Vem kan komma till Garage?
Alla är välkomna. Från människor som hoppas att hitta arbete, byta karriär eller få en kampanj, till studenter, företag och välgörenhetsorganisationer eller till och med de som aldrig har använt en dator. Vi har en rad kurser och över 40 timmars lärande som kan hjälpa dig att ta dig dit du behöver gå. Om du är villig att komma och lära oss, är vi angelägna om att träffa dig!

Utmärkt idé givetvis. Kommer kanske till Sverige någon gång. Ironiskt nog försökte vi hitta till Google Digital Garage med hjälp av tjänsten Google Maps. Men det gick inte alls. Den prickiga rutten verkade ha ritats ut av en berusad engelsk popstjärna. Vi gick som katt runt het gröt in och ut i gränderna. Att bara fråga någon hygglig Manchester-bo efter vägen hade gått snabbare. Vi hann också med Manchesters katedral, vars fönster renoverades.

Kyrkfönster av ett modernt snitt

Tidigare fönster har förstörts av IRA-bomber och Blitzen. De nya fönstren har en mer abstrakt touch, med Manchesters maskot-djur: Ett bi. Lägg också märke till USB-symbolen i kyrkfönstret. De som tror att England går under med Brexit borde tänka igen. Det här landet har varit med förr, tagit hårda smällar, men reser sig alltid.