texten

Google startades av två matematiker som inte gillade irrelevanta sökresultat på webben. Från den akademiska världen visste de att den uppsats som har flest hänvisningar  – som  citeras oftast – är den mest relevanta. Det är den man borde läsa inte alla som berättar om den.

Likadant borde det vara på webben. Den webbsida som har flest länkar in till sig borde den mest relevanta. Dessutom är det ett rättvist mått som inte lätt kan manipuleras. Googles konkurrenter vid den här tiden analyserade sidans innehåll för att tolka dess relevans. Antalet gånger ett ord förekom ansågs vara ett bra tecken. Det innebär ungefär att om jag skrev ordet badkar 100 gånger på min sida, så måste min sida vara mer relevant  än den sida innehöll ordet badkar 14 gånger.

Sökmotoroptimering

När Google slog igenom som världens främsta sökmotor, föddes sökmotoroptimeringen SEO. Google rankade sidor efter relevans. Att hamna högt på rankingen, utan att för den sakens skull vara mest relevant, blev väldigt intressant. Många försörjer sig på att anpassa sidor efter Googles sökkriterier. Från anpassning är det ett kort steg till manipulering. Det finns gott om fula trick för att skaffa sig länkar. Ett sådan är att bombardera bloggar med påhittade kommentarer och behäfta dem med länkar.

Matematiker och texter

Men det finns en annan aspekt av sökmotoroptimering: Den gör texten mer lättläst. Som man kan vänta sig av matematiker, gillar Google-skaparna struktur. Alla vet att din webtext tjänar på att få lite SEO. Den blir lättare att hitta. Men faktum är att SEO gör texten mer lättläst. Här är några enkla exempel:

PRESTERA ETT NYCKELORD
Googles frågar efter textens angivna nyckelord (page title) som bör återfinnas i det första stycket i texten samt  i några rubriker. Nyckelordet bör vidare vara så unikt som möjligt. Från sökarens perspektiv handlar det om att sidan är relevant. Men åt skribenten ges en struktur. Textens centrala tema destilleras ned till ett enda ord. Låt detta ord återfinnas i rubriker och i början av texten. Det är kanske inte det mest poetiska sättet att skriva på, men det gör definitivt en text mer lättläst.

GÖR TEXTEN LAGOM LÅNG I FÖHÅLLANDE TILL NYCKELORDET
Ett annat SEO-mått är nyckelordsdensitet. Det anger hur många gånger nyckelordet för texten förekommer i förhållande till textens längd. Den rekommenderade maximinivån är 4,5 procent. Och självklart är detta ett gott mått för att göra en text mer intressant. Vem vill läsa en text som är nedlusat med en och samma term? Om det inte rör sig om propaganda, så är det förmodligen en verkligt tjatig text!

EN BILD SÄGER MER ÄN 1000 ORD
Finns det en bild på sidan? Ytterligare ett SEO-mått. Att en bild gör texten mer begriplig är ganska självklart, eller hur?

Material från Google enligt Creative Commons 3.0 licens