”Queen’s Park Rangers är Londons Blåvitt, fast med ränderna på tvären”.  Så löd reklamen för färjelinjen Tor Line, som skeppade passagerare från Göteborg till London. Detta var på 70-talet. Men det öppnade mina ögon för fotbollslag och hockeylags design på dräkterna.

I alla ligor finns ett Blåvitt, ett AIK och ett MFF, åtminstone färgmässigt. Det stod snart klart när man fick se bilder på Börje Salming i Toronto Maple Leafs mäktiga blå, vita dräkter. Många lag-kombinationer går igen: Blå-vitt, Svart-gult, Svart-vitt, Röd-vitt, Blått-vitt-rött, Röd-svart-vitt, helblått och helrött. Det grå tycks inte ha slagit igenom i sportens värld. Inte heller grönt. En del anser att grönt är en för rogivande för sport. Andra säger att grönt liknar gräsmatten för mycket. Färgerna skall vara så tydliga som möjligt för spelare och åskådare.

Lagens färger – din guide

För den som designar web eller gör egen design är idrottslagens färger en utmärkt vägledning. De flesta trycksaker och webbsidor behöver vara tydliga och präglade av kontrastrika färger. Man bör inte använda för många färger, två eller tre dominerande färger räcker. Kanske ytterligare någon färg för detaljer, ungefär som klubbmärket. Därmed inte sagt att grönt eller grått är dåliga färger att använda. Därmed inte sagt att du bör använda ditt eget lags färger.

Du tror detta är nys? Det funkade i varje fall för Facebook, en av världens mest besökta webbsidor:

© Aptyp Kok /www.photoxpress.com