”För den som designar web eller gör egen design är idrottslagens färger en utmärkt vägledning. De flesta trycksaker och webbsidor behöver vara tydliga och präglade av kontrastrika färger. Man bör inte använda för många färger, två eller tre dominerande färger räcker. Kanske ytterligare någon färg för detaljer, ungefär som klubbmärket. Därmed inte sagt att grönt eller grått är dåliga färger att använda. Därmed inte sagt att du bör använda ditt eget lags färger.”

Så skrev jag i ett blogginlägg år 2013. Jag har ofta tänkt på det tipset. Designers är yrkesmän med egna erfarenheter och har förmodligen invändningar mot en sådan förenkling. Igår träffade jag ytterst rutinerade designern Charlotte Stengavel från firman Creative Support. 

Hon sa bara ”Ja, varför inte? Det är ju jättebra färgkombinationer. Men man måste  ju inte ha GAIS-färger för att man är GAISare”.

Sant. Men man kanske inte vill ha AIK Solnas eller IFK Göteborgs färger om man hejar på GAIS. Då kan man ta en titt i den underbara boken 1000 fotbollströjor.  Ett  exempel är Jamaicas landslag. En färgprofil som heter duga.

P.S. Om du hellre är inne på NHL-hockey, finns det en tjänst som tillhandahåller lagens färger.

© Aptyp Kok /www.photoxpress.com