Content Marketing

Content är idag ett modeord inom marknadsföring. Vissa anser att det är den enda reklam som behövs. Andra anser att Content är “ute”. En sak är i alla fall säker. Marknadsföring på webben har ändrats.

Alla har en dator i telefonen. Konsumenter förväntar sig att hitta all information där. Och det skall gå snabbt. Information och köp skall göras i telefonen. Det blir allt svårare att sälja något i en gammaldags butik, om varan kan beställas på nätet. Därför ser vi hur butiker och affärscentrum läggs ned. Våra städer fylls med rum för direkta upplevelser: snabbmat, barer, tatuerare, caféer, massagestudios, gym och frisörsalonger. 

Det man vill köpa, vill man läsa om

Kunder tar nätet till hjälp. De söker. Och de besöker sidor fler gånger. Undersökningar visar att kunder besöker en sida alltifrån sex till 20 gånger innan köpet blir av. Data från marknadsanalytikerna Invesp visar att bara några få procent av alla som besöker en sida köper något. Men kunderna är där!  Det man vill köpa, vill man nämligen läsa om. Det är säljarens uppgift att besvara besökarens frågor. Content tar fasta på kundernas köpprocess, som är lång. Content är något annat än klatchiga spottar på radio, som avbryter en bra låt, en skämtsam film på TV eller med ett “tre-minuter-till-avslut” samtal över telefon. Kunder vill själva kunna söka information om det man vill köpa. Särskilt så om varan eller tjänsten är:

 • Sällanköp
 • Kräver finansiering
 • Har en komplicerad prisbild med många tillval och varianter
 • Är Long Tail.

Ge information direkt i mediet

Många företag är icke-lokala. Kontoret kanske finns i Göteborg, men kundkretsen finns över hela Sverige. Desto viktigare med ett starkt innehåll. Inte många affärsområden är idag så pass “face-to-face” så att man inte behöver innehållsmarknadsföring. Finns det en webbsida, måste den förses med innehåll. En lärare – eller en föredragshållare – undervisar inte eleverna enskilt en och en. Läraren lär alla och förser sedan eleverna med en textbok, som de kan ta med hem. Du behöver ett starkt innehåll som står upp för dig när du inte är där.

Varför fick inte Lasse ordern? 

Han är ju bäst i stan på sin grej! 

Riktlinjer för Content Marketing

 • Publicera enbart material som förmedlar vad du kan göra för kunden. Inget skryt, inget internt, inget allmänt och småtrevligt innehåll.
 • Besvara varje fråga du någonsin fått som företagare.
 • Satsa inte på  “visitikort på nätet” – du mister dina kunder i processen. Lägg upp allt direkt på sidan!
 • Var inte rädd för att skriva om saker som anses lite känsliga om din produkt. Äg debatten!
 • Undvik facktermer och konstiga uttryckt för att verka märkvärdig.
 • Skriv aldrig för imponera på kollegor och konkurrenter.
 • Skriv för folk så att folk begriper. Var där kunderna är!